top of page

Ідеї Софії Русової в контексті сучасного дошкільного виховання

24 березня в межах тижня кафедри педагогіки, психології та фахових методик гуманітарно-педагогічного факультету Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» відбувся навчально-методичний вебінар «Ідеї Софії Русової в контексті сучасного дошкільного виховання», роботу якого відкрила Федорчук Наталія Анатоліївна, завідувач кафедри педагогіки, психології та фахових методик, кандидат педагогічних наук.

Загальновідомо, що педагогічна думка в Україні має славетну історію і своїх видатних мислителів, які спонукали розвиток університетської, шкільної, дошкільної освіти, виводячи її на світовий рівень і навіть випереджаючи його. Набута неабияка теоретична спадщина, що, як і кожна справді вартісна теорія, могла б і сьогодні слугувати розв’язанню численних завдань з розбудови системи освіти, розвитку освітянської науки. У плеяді педагогів і психологів, які зробили вагомий внесок у розвиток української школи й педагогічної думки в перші десятиріччя XX століття, гідне місце належить Софії Русовій.

Організатори вебінару поставили за мету ширше ознайомити студентів із життєвим і творчим шляхом Софії Федорівни Русової, захопити її ідеями, заохотити до використання в практичній педагогічній діяльності творчого доробку видатного педагога.

Звертаючись до учасників вебінару, його модератор Саврій Юлія Федорівна, доктор філософії, старший викладач кафедри педагогіки, психології та фахових методик, зазначила: «Іще донедавна ім’я Софії Русової було загублене в буреломах історії. І лише з розбудовою України його відродили. Ким є Софія Русова? Сьогодні ми знаємо її як великого педагога, людину з полум’яним серцем, щедрою душею і світлим розумом! Усе її життя, педагогічна діяльність, багатогранна педагогічна спадщина спрямовані на дитину і для дитини. Праці С.Ф. Русової ‒ наша культурна спадщина і ті джерела, у яких ми шукаємо і знаходимо відповіді на численні запитання...».

Учасники вебінару мали можливість ознайомитися з відеопроєктом кандидата педагогічних наук, доцента кафедри педагогіки, психології та фахових методик Задорожної Ганни Сергіївни «Софія Русова – видатний учений у галузі дошкільного виховання: основні життєві віхи» (співдоповідач – Бойчук Наталя, студентка 1-БД групи спеціальності «Дошкільна освіта»).

На проблемі використання ідей Софії Русової в системі національного виховання сучасного закладу дошкільної освіти акцентувала увагу у своїй доповіді викладач-методист Якубчик Ольга Миколаївна. Її співдоповідачка Анастасія Чорна, студентка 41-Д групи, продемонструвала фрагмент заняття з теми «Знай і люби свою рідну Батьківщину».

Викладач-методист Подуфалова Любов Георгіївна розкрила тему мовленнєвого розвитку дошкільника в працях С. Русової та продемонструвала методичний відеоматеріал.

Погляди Софії Русової на дитячу рухливу гру як «найбільш пожиточну справу дитячих літ» висвітлила викладач-методист Костюк Ніна Карлівна разом зі співдоповідачками – Федоренко Анастасією, студенткою 41-Д, та Бабейко Анастасією, студенткою 21-Д групи спеціальності «Дошкільна освіта».

Із заключною доповіддю про національне мистецтво і його роль у вихованні дитини виступила голова циклової комісії дошкільної педагогіки, психології та фахових методик, викладач-методист Любарська Іларія Петрівна (співдоповідач – Ткач Марина, студентка 31-Д групи спеціальності «Дошкільна освіта»).

Учасники вебінару резюмували, що в умовах сьогодення конче необхідно реалізовувати життєвий принцип Софії Русової: «Основним мірилом якості всіх наших дій є добро!» – і пам’ятати: «Дитинство – це ранок життя людини, а ранок має бути щасливим»!


Викладачі циклової комісії дошкільної педагогіки, психології та фахових методик висловлюють слова подяки за допомогу в організації та проведенні заходу Сергію Вікторовичу Зеленюку, Світлані Віталіївні Марчук, Надії Михайлівні Скорбатюк, Наталії Анатоліївні Федорчук, Марині Михайлівні Шпаковатій та всій студентській спільноті.


854 перегляди

Comments


Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page