top of page

ШЕВЧЕНКО І ТЕАТР

Мабуть, мало знайдеться в Україні історичних осіб, окрім Тараса Григоровича Шевченка, чиє життя і діяльність так би ретельно вивчалися, а день його народження за значимістю наближався до національного свята. І це цілком зрозуміло, бо він, його життя і творчість стали символом української ідентичності.

7 березня в Комунальному закладі вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж ім.М.Грушевського» проведено гостьову лекцію за темою «Шевченко і театр», присвячену 210 річниці від народження Великого Кобзаря. Перед студентами виступив професор кафедри української мови, літератури та методики навчання Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка Новиков Анатолій Олександрович.

На зустріч були запрошені викладачі Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, викладачі коледжу та здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальностей 012 Дошкільна освіта, 013 Початкова освіта, 014 Середня освіта (Музичне мистецтво), 014 Середня освіта Образотворче мистецтво).

Анатолій Олександрович розповів про те, що серед захоплень Т.Шевченка були не лише письменництво та образотворче мистецтво, а й театр. Присутні з цікавістю слухали про знайомство Шевченка з театром, про Гоголеву сторінку в житті і творчості Кобзаря. Науковець висвітлив взаємини Шевченка з відомими акторами його доби. Також були проаналізовані перші драматургічні спроби Тараса Шевченка, історія створення мелодрами «Назар Стодоля» та першої вистави за цим твором.

Слухачам випала нагода насолоджуватися поемою, яку А.О. Новиков присвятив Тарасу Григоровичу Шевченку.

Після завершення лекції відбулася обговорення актуальних питань.

 

«Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас. Він – як сама душа нашого народу, правдива і щира...Поезія його розлита повсюдно, вона в наших краєвидах і в наших піснях, у глибинних, найзаповітніших помислах кожного, чий дух здатен pозвиватись».

Олесь Гончаp

 

Щиро дякуємо Анатолію Олександровичу за актуальну, змістовну та цікаву розповідь, а адміністрації коледжу та завідувачам кафедр педагогіки, психології та фахових методик і мистецьких дисциплін за організацію зустрічі.

В.Поберецька,

доктор філософії,

викладач філологічних дисциплін

 





27 переглядів

Comments


Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page