top of page

ФЕЄРІЯ НАТХНЕННЯ

Що відчуває людина, коли мова заходить про мистецтво? Хтось згадує полотна відомих художників, хтось – скульптури або книги великих класиків. Мистецтво – це не просто абстрактне поняття. Воно має здатність відбивати життя суспільства протягом багатьох століть його розвитку. І саме у творах мистецтва людина може об’єднати фізичне та духовне в одне ціле, виразивши в такий спосіб власний погляд на світ і своє місце в ньому...

Щоб дати змогу обдарованій молоді розкривати своє внутрішнє бачення через мистецтво, у КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» діє творче об’єднання «Композиція в образотворчому мистецтві». На заняттях студенти мають можливість вивчати й освоювати нові техніки декоративно-прикладного мистецтва, графіки, живопису. І хоч теми занять для учасників об’єднання однакові, але кожен проявляє свою творчість різними прийомами, засобами образотворчого мистецтва.



На заняттях із живопису студенти мають можливість скласти власний натюрморт і написати його з натури. Такі заняття вимагають неабияких умінь, адже, щоб скласти натурну постановку, потрібно знати правила та прийоми цього процесу: як добирати речі відповідно до тематики; правильно застосовувати предмети різного розміру, форми і фактури; гармонійно поєднувати кольори, використовувати метод «загородження» і, звичайно ж, передавати натурну постановку на площині, дотримуючись правил і законів лінійної та повітряної перспектив, кольорознавства, техніки передачі текстури предметів.

Не менш цікавими і водночас складними були заняття з живопису: скласти натурну постановку і, стилізувавши її, створити декоративний натюрморт у техніках живопису з доповненням графічних матеріалів. При спогляданні таких робіт, на перший погляд, здається, що виконати їх легко; але це не так, адже стилізація – декоративне узагальнення змальовуваних фігур і предметів за допомогою ряду умовних прийомів, спрощення малюнка і форми, об'ємних і колірних співвідношень.

Одним із складних жанрів образотворчого мистецтва є портрет, але для талановитої молоді це лише випробування та досвід, якого вони набули, виконуючи стилізовані портрети жінок. Завдання полягало в тому, щоб поєднати ахроматичні та хроматичні кольори в композиції «Африканка» і взаємодоповнювальні кольори в композиції «Українка».

Теми занять у творчому об’єднанні розширили знання і збагатили вміння студентів з сучасних технік, зокрема таких, як декупаж, пейп арт, панно з текстильних матеріалів. Ці техніки дають можливість поєднувати між собою кольори, різні матеріали (папір, ґудзики, нитки, скло тощо) в цілісний витвір мистецтва. Цікавим є той факт, що одну і ту ж тему юні митці бачать і відображають по-різному, виражаючи у творчому процесі свій внутрішній світ. Результатами творчості студентів можемо насолоджуватися, переглядаючи презентацію «Феєрія натхнення».

Альона РОМАНЮК,

викладачка мистецьких дисциплін

 

80 переглядів

Comments


Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page