top of page

СТОРІНКАМИ ФОЛЬКЛОРНОЇ ПРАКТИКИ. СТОРІНКА ДРУГА…

Маючи на меті зібрати відомості про по­бутування фольклорної традиції в Барській територіальній громаді, студенти 21-М групи спеціальності «Музичне мистецтво» разом із керівником практики здійснили експедицію до с. Гармаки, де мешкає Ганна Дем’янівна Безсмертна – місцева піснярка і хранителька старовинних обрядів.

За давньою українською традицією, Ганна Дем’янівна зустріла гостей хлібом-сіллю і люб’язно запросила їх до хати. Спілкуючись із допитливою молоддю, охоче розповіла про своє дитинство та юність, про щиру любов до народного співу, яку їй привили батьки. Цікавою була розповідь пані Ганни про весільні традиції села. У її виконанні прозвучали пісні, що супроводжують цей обряд: «Не переходьте дороги, вороженьки-вороги», «На добрий день тому, хто є в цьому дому», «Бодай здорові були, що за нас не забули», «Райся, доню, райся», «А дружбонька коровай крає», «Їхали ми три милі», «На подвір’ї вишня», «Прийшла Люня з села», «Ой сядай, сядай, кохання моє».

Заспівала Ганна Дем’янівна й улюблені пісні – «Тече тиха річка, прозора водичка» та «Вік рікою пливе». А слова пісні «Розкажи мені, мамо, про себе» своїм повчальним змістом торкнулися найпотаємнішого в душі юних фольклористів.

Студенти-практиканти ставили Ганні Дем’янівні заздалегідь підготовлені запитання. Їх цікавило, які колядки та веснянки виконують у цьому селі, чи пам’ятає пані Ганна ігри, якими розважалася в дитинстві, чи зберігаються в селі традиції свята Івана Купала.

Допитливу молодь Ганна Дем’янівна звеселила жартівливою піснею «Ой підемо, мила, підемо-підемо».

На згадку про зустріч зі співочою подолянкою практиканти влаштували фотосесію.

Ця поїздка дала змогу студентам безпосередньо поспілкуватися з носійкою традиційного пісенного мистецтва і набути досвіду запису творів усної фольклорної традиції.

Дарина МАГЕЛЬНИЦЬКА,

 керівниця фольклорної практики 



46 переглядів

Commentaires


Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page