top of page

ВІКІМАРАФОН У НАШОМУ КОЛЕДЖІ: естафету прийнято

Знакова подія відбулася в нашому навчальному закладі 28 січня. Студенти та викладачі Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» взяли участь у Вікімарафоні-2020, прийнявши естафету від Вінницького національного технічного університету. Ця масштабна акція в українській Вікіпедії відбувається з нагоди її шістнадцятиріччя, яке виповнюється 30 січня.

На вікізустріч, організовану головою циклової комісії викладачів спеціальності «Журналістика» Лебединською Т.М., завітала Качуровська Г.М., редактор, волонтер, популяризатор Вікіпедії, керівник освітнього клубу «Educational Club Wiki Bar», що діє на базі Державного навчального закладу «Барський професійний будівельний ліцей», та її колеги Дейбук Л.І. і Лапчук І.В. – редактори, волонтери, коучі клубу.

Учасників акції привітала Бурса А.І., заступник директора з гуманітарної освіти, виховної роботи, вчений секретар, кандидат мистецтвознавства. Антоніна Іванівна закликала студентів та викладачів долучитися до поповнення статей української Вікіпедії. Безперечно, кожен дописувач, створюючи новий інформаційний матеріал, не тільки поповнює українську онлайн-енциклопедію, але й розширює власний кругозір, набуває цінного досвіду.

Багато цікавого дізналися учасники зустрічі про один із найбільших в Україні інформаційних сайтів, який функціонує завдяки волонтерській діяльності ентузіастів. Вільна енциклопедія України посідає п’яте місце як сайт, яким найчастіше користуються. 707,6 тисяч переглядів за 2019 рік свідчать про велику популярність української онлайн-енциклопедії. У Вікіпедії розміщено понад 980 тисяч статей, над поповненням та оновленням яких працюють щомісячно 2900 дописувачів-волонтерів. Їхній внесок контролюють адміністратори і патрульні, які постійно перевіряють якість матеріалів і достовірність інформації.

Качуровська Г.М., ініціатор вікімарафону в нашому місті, під час зустрічі зі студентами і викладачами наголосила, що творцями Вікіпедії можуть стати всі охочі, але для цього потрібно оволодіти певними навичками і дотримуватися встановлених правил. Дописувачі займаються редагуванням матеріалів, розміщених на сайті, перекладом статей з інших мов, а також підготовкою власних.

Гарний приклад подали студенти спеціальності «Журналістика», які, ставши членами освітнього клубу, не тільки долучилися до корисної справи, але й отримали можливість продемонструвати і перевірити свої здібності. Майбутні журналістки Бондар Марія і Моровець Каріна увійшли до числа переможців конкурсу «Місяць Азії» і отримали від Вікіпедії подяки та сувеніри.

Учасники вікізустрічі мали нагоду взяти участь у майстер-класі з підготовки матеріалів до Вікіпедії. Найбільший інтерес до цієї відповідальної справи виявили студенти спеціальності «Журналістика», майбутні вчителі початкових класів із 31–Ш групи і викладачі циклової комісії іноземних мов та української і зарубіжної філології. Отримавши необхідну інформацію і зареєструвавшись на сайті, учасники вікімарафону з інтересом поринули в роботу. Їхню діяльність спрямовувала досвідчений вікіпедист Качуровська Г.М., а її помічники, Дейбук Л.І., Лапчук І.В. та студенти – члени освітнього клубу Постовітюк Анна, Купчик Марина, Терещук Анастасія, надавали необхідну практичну допомогу кожному учаснику.

Творча атмосфера, що панувала в аудиторії, надихала, додавала ентузіазму. Відчувалося, що учасники марафону прагнуть не тільки навчитися працювати з матеріалами, але й вразити присутніх своєю першою завершеною статтею. Прагнучи набути практичного досвіду формування матеріалів до Вікіпедії, студенти обрали один варіант із трьох можливих – переклад. На цьому шляху окремі учасники таки досягли успіху – завершили роботу над тематичними статями. Залишилося тільки ретельно відредагувати їх.

Відчувалося, що декілька годин, проведених під час майстер-класу, згуртували всіх, об’єднали в інтересах спільної справи. Залишати аудиторію ніхто не поспішав. Задоволені обличчя, сувеніри від Вікіпедії, світлини на згадку… Можна з упевненістю сказати, що вікімарафон удався.

Ольга Бобир, викладач

96 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page