top of page

Репортаж із Міжрегіонального історико-краєзнавчого семінару

3 грудня 2021 року на базі КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» відбувся Міжрегіональний історико-краєзнавчий семінар «Боротьба українського народу за ідентичність і державність через призму століть (до 400-річчя Хотинської битви та 100-річчя національно-визвольного руху на теренах Поділля початку 20-х років ХХ століття)». Його роботу організували Маліновський Ю. Л., директор фахового коледжу КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», та Восколуп В. П., голова циклової комісії викладачів соціально-економічних дисциплін.

На важливості та актуальності теми обговорення наголосив у вступному слові Маліновський Ю. Л. – модератор семінару. Юрій Леонідович, зокрема, зазначив, що проблема ідентичності і державності України особливо гостро постає в період сьогодення, коли восьмий рік поспіль наш народ продовжує захищати свою незалежність у війні, яка точиться на сході держави.

Учасниками семінару, робота якого була організована одночасно у двох форматах – офлайн та онлайн, – стали не лише краєзнавці з Бара, викладачі циклових комісій соціально-економічних та суспільних дисциплін нашого коледжу, а й провідні науковці із закладів освіти різних міст України: Вінниці, Києва, Львова, Кам’янця-Подільського, Миколаєва.

Від імені директора КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», кандидата педагогічних наук, члена-кореспондента АМСКП «Полісся» Савчука Петра Нестеровича, адміністрації і педагогічного та науково-педагогічного колективів закладу із вітальним словом до учасників семінару звернулися: Мороз Майя Олександрівна, доктор педагогічних наук, дійсний член Академії міжнародного співробітництва з креативної педагогіки «Полісся», декан гуманітарно-педагогічного факультету КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», і Бурса Антоніна Іванівна – кандидат мистецтвознавства, доцент, вчений секретар, член-кореспондент Академії міжнародного співробітництва з креативної педагогіки «Полісся». До вітального слова долучився Гальчак Сергій Дмитрович – голова Вінницької обласної організації НСКУ, керівник Вінницької філії Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент УАІН, Почесний краєзнавець України.

Особливий інтерес учасників зібрання і студентської молоді, яка була присутня в залі, викликав виступ Мельничука Андрія, заступника директора Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат», котрий ознайомив присутніх із діяльністю установи й запросив до співпраці.

Інформація дослідників засвідчила, що в історії нашої держави є ще багато не до кінця вивчених сторінок. Нові факти про Українську революцію 1917-1921 років на Поділлі відкрив Галайко Б.М. – кандидат історичних наук, начальник центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (м. Вінниця).

Історія подільської землі постала перед учасниками семінару з виступів науковців Федькова О.М., Войнаровського А.В., Лисого А.К., Тучинського В.А.

Із результатами усебічного дослідження постаті гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного присутніх ознайомили історики Медведь Ф.М. і Чорна М.Ф.

Про роль гетьмана в розвитку освіти і захисті православної віри в Україні повідомив студент спеціальності «Право» КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» Нех Олександр.

Хотинську битву, до 400-річчя якої приурочено семінар, висвітлювали у своїх дослідженнях Бакалець О.А., кандидат історичних наук, доцент, викладач КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», та історики з м. Вінниці – Кравчук О.М. та Марценюк М.Н.

Доктор історичних наук Струкевич О.К. в онлайн-доповіді зосередив увагу на темі консолідованості, як гарантії захисту ідентичності та державності, що порушувалась у висловлюваннях українських гетьманів і старшини.

Зацікавлено сприйняли учасники семінару виступ Завальнюка К.В, головного спеціаліста Державного архіву Вінницької області, про збереження історичної пам’яті Барського краю та Григор’єва Р.В., керівника проєкту «Відродження традицій барської кераміки», про гончарство як один із символів української культурної ідентичності.

Приємно, що своїми напрацюваннями поділилися науковці зі Львова: Колодій Роман Степанович, кандидат технічних наук, доцент кафедри телекомунікацій Національного університету "Львівська політехніка" та Мелех Роман Богданович, голова історично-краєзнавчого товариства "Літопис" (м.Львів), засновник Галицького козацтва імені гетьмана України Петра Сагайдачного.

Перегорнувши сторінка за сторінкою історичні події, пов’язані з Поділлям та Барщиною, учасники семінару переконалися в необхідності збереження національної пам’яті заради утвердження української державності. Як зауважив у заключному слові Маліновський Ю.Л., «в історії за все відповідають нащадки» (Овідій), тому необхідно вивчати і знати своє минуле.

У коледжі планують видати збірку матеріалів Міжрегіонального історико-краєзнавчого семінару «Боротьба українського народу за ідентичність і державність через призму століть (до 400-річчя Хотинської битви та 100-річчя національно-визвольного руху на теренах Поділля початку 20-х років ХХ століття)», яка стане черговим надбанням закладу освіти.

Хочемо висловити велику подяку декану історичного факультетут Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського кандидату історичних наук Зіньку Юрію Анатолійовичу та доктору історичних наук, професору кафедри історії України Степанчуку Юрію Степановичу за допомогу в організацію даного заходу.

Анна Харабара, Катерина Святенко,

студентки 21-Ж групи




193 перегляди
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page