top of page

30-річниця прийняття Декларації про державний суверенітет України

З історії проголошення цього доленосного документа відомо, що, перебуваючи під тиском суспільних настроїв, XXVIII з’їзд КПУ ухвалив резолюцію «Про державний суверенітет Української РСР» (16 липня 1990 р.). Оскільки більшість у Верховній Раді УРСР складали комуністи, депутати Верховної Ради УРСР ухвалили декларацію на виконання резолюції з'їзду. 16 липня 1990 року Верховна Рада Української PCP прийняла Декларацію про державний суверенітет України – документ про проголошення державного суверенітету України. День прийняття цього документа був оголошений святковим і вихідним на території України. Того ж дня, 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України». У ній зазначено: «Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України».


Декларація про державний суверенітет України, відредагована депутатами від РУХу, далеко випередила декларацію, прийняту на з’їзді КПУ. По-перше, це фактично була програма побудови незалежної держави. По-друге, своїм змістом вона надала поштовх і напрямок процесу утворення незалежної держави.

Практично всі положення Декларації про державний суверенітет України суперечили чинній на той час Конституції УРСР. У її преамбулі підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».

Одним із основних положень Декларації про державний суверенітет України було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.

Декларація проголошувала економічну самостійність України. Зміст документа підкреслював намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи; сформувати державний бюджет, а за необхідності – ввести власну грошову одиницю.

Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.


Україна проголошувала свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не буде брати участі у військових блоках і зобов’язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.

Прийнятий документ не одержав статусу конституційного акту. Українська РСР залишалася в складі СРСР, тому міжнародні організації та країни світу не визнали її державну незалежність. Причиною цього стала відсутність у Верховної Ради УРСР повноважень на ухвалення рішення про вихід республіки зі складу Радянського Союзу, тобто на проголошення незалежності Української РСР. Відповідно до вимог Конституції СРСР і Української РСР, тільки народ Української РСР, як володар всієї повноти влади в республіці, мав право ухвалювати таке рішення на референдумі. Чинні норми міжнародного права також зобов’язували Верховну Раду Української РСР провести республіканський референдум.

Декларація про державний суверенітет України стала основою для Акту проголошення незалежності України. 24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР фактично вдруге проголосила Україну незалежною демократичною державою, прийнявши Акт проголошення незалежності України, підтриманий всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Декларація являла собою правовий фундамент для Конституції, законів України, та діяльності на міжнародній арені.

Восколуп В.П.,

викладач суспільних дисциплін

16 липня 2020 року - Урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України. До участі в урочистому засіданні запрошені народні депутати України, які брали участь в ухваленні Декларації про державний суверенітет України. Відбудеться церемонія вручення державних нагород та відзнак Верховної Ради України народним депутатам України І скликання.






16 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page