top of page

Вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня в Україні офіційно проголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Злочинні акції, сплановані керівною верхівкою СРСР та здійснені радянськими каральними органами у 1944 році, призвели до масових людських жертв і завдали непоправної шкоди кримським татарам, розвитку їхньої історії та культури.

Насильницька депортація кримськотатарського народу з його історичної батьківщини, Криму, здійснювалася впродовж 18-21 травня 1944 року, а прибуття останніх вагонів з депортованими мало місце 4 червня 1944 року.

Це один із найбільших злочинів радянського тоталітарного режиму. Етнічну чистку забезпечувало відомство держбезпеки СРСР за наказом Йосипа Сталіна і згідно з постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року. За офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу – від північного Передуралля до республік Середньої Азії – було депортовано 191 044 кримських татар, а за даними самоперепису, проведеного Національним рухом кримських татар, – 423100. У ході насильницького виселення і в перші роки після нього загинуло приблизно 46,2 % кримськотатарського населення, тобто майже кожен другий із народу.

Лише після проголошення незалежності України кримські татари отримали можливість повернутися на свою материкову батьківщину.

На сьогодні вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу є особливо актуальним, оскільки на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим масового поширення набули прояви релігійної і національної нетерпимості до громадян України, знову відбувається переслідування кримських татар.

Історична пам’ять про злочини, вчинені в епоху тоталітарного режиму, сприятиме припиненню політики етноциду кримськотатарського народу з боку Російської Федерації в умовах сьогодення.


Пропонуємо переглянути за нижче поданими посиланнями тематичні фільми «Хайтарма», «Чужа молитва», а також звертаємо вашу увагу на проведення 18 травня уроку до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

«Хайтарма» (від крим. qaytarma - повернення) - перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сеїтаблаєв.












«87 дітей (Чужа молитва)» (трейлер) - історична драма режисера Ахтема Сеїтаблаєва. Фільм розповідає про те, як кримська татарка Саїде Аріфова врятувала під час окупації фашистами Бахчисараю у 1944 році єврейських дітей.



36 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page