top of page

Незабутня практика в мальовничих куточках Західної України


В період з 24.062018 р. по 01.07.2018 р. креативні, творчі, наполегливі, харизматичні студенти 21-Ш групи Барського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Михайла Грушевського проходили незабутню практику з природознавства та краєзнавства в мальовничих куточках Західної України.

Метою практики було теоретично та практично ознайомитися з рослинним і тваринним світом карпатського регіону, величчю карпатських гір, дзвінкоголосою мелодією бурхливих потічків, намилуватися безмежним зоряним небом і чистим, як кришталь повітрям.

Кожен день багатогранної практики був насичений цікавими та пізнавальними пішими ходами, виїзними маршрутами. Подорож розпочалася з відвідування жіночого монастиря на Анниній горі невеличкого буковинського містечка Вашківці, де мистуденти ознайомилися з історією заснування, архітектурою та намилувалися навколишніми краєвидами.

Мандруючи особливими місцями нашої України, практиканти потрапили в географічний центр Європи, неподалік від м. Рахів, де насолодилися колоритом закарпатської кухні, відвідавши ресторан – музей «Колиба».

Продовжуючи вивчати типи екосистем гірських районів та їх функціонування, ландшафтне різноманіття, майбутні фахівці зупинилися на оздоровчій базі відпочинку «Лумініца» в найдревнішому поселенню на території Закарпаття смт. Солотвино, де дізналися про цікаву історію добування солі. Унікальними є озера Солотвино, які володіють цілющими властивостями, що перевищують води і грязі Мертвого моря. Солоність води в цих водоймах складає близько 200 проміле(200 г на літр води) і це змогли відчути на собі юні дослідники. Також цікавим є той факт, що Солотвино входить до переліку «7 чудес Закарпаття».

У списку пам’яток Закарпаття з’явилося ще одне місце, де наполегливо рекомендуємо побувати туристам – краєзнавцям, це є еко-ферма буйволів під Хустом. Тут можна побачити тварин, які споконвіку жили в цьому регіоні і відчути незабутній смак молочної продукції цих рідкісних тварин. Молоко буйволів дуже корисне і цінне, воно вдвічі жирніше і корисніше коров’ячого. З нього виготовляють делікатесні сири, бринзи і будз і все це студенти скуштували в «Райському куточку». Також бажаючі мали змогу зробити кінну екскурсію по території еко-ферми.

Мандрівники відчули цінність і красу тваринного світу, спостерігаючи за рідкісними видами тварин, які відносяться до Червоної книги України.

Наступним кроком подорожі став незабутній відпочинок душею та тілом, відновлення здоров’я, сили і енергії у оздоровчому комплексі «Теплі води» (с.Велятино). Термальні води Велятина добуваються зі свердловини глибиною 1000 м і мають температуру понад 36 градусів. Це природне джерело здоров’я, спектр лікувальних можливостей. Відвідали басейни та лікувальні ванни з термальною мінеральною хлоридно-натрієвою, борно-бромною водою з підвищеним вмістом йоду температурою 36-38 градусів, що мали позитивний вплив на опорно-руховий апарат, серцево-судинну, дихальну та нервову системи, а також ефективне лікування гінекологічних захворювань. Ми дихали чистим повітрям, здійснювали прогулянки та милувалися гірськими пейзажами.

Після незабутнього відпочинку на Закарпатті студенти мали можливість відчути тиск найвищого Яблунецького перевалу з характерними особливостями клімату та чудовим сонячним освітленням схилів.

Потім практиканти вирушили в один з найновіших і сучасніших курортів Карпатського краю – Буковель. Там за допомогою підйомника студенти мали змогу оглянути всю красу карпатських гір. Всі мандрівники знайшли тут для себе відпочинок до душі. Деякі шанувальники екстремального відпочинку відчули на собі висоту пташиного польоту, спустившись по найдовшому тролеї України, довжина якого 1130 м.

Після цих неймовірних вражень група студентів та їхніх керівників вирушила в одне з найдовших сіл України – Микуличин. Низькогірний кліматичний курорт, розташований у долині річки Прута. Свого часу Микуличин носив статус найбільшого села в Європі. Ознайомившись з навколишнім краєвидом, студенти вирішили піднятися у гори, щоб побачити красу водоспада Гук.

Женецький Гук – це неймовірної краси водоспад, утворений первозданною карпатською природою. Незважаючи на особливості гірського клімату, мандрівники відчули на собі тепле сонячне проміння та прохолодний дощ, після якого студенти-практиканти спостерігали одне із надзвичайних явищ природи морошу, «гори димлять» (випаровування вологи у лісі, що нагадує туман). Також біля водоспаду всі бажаючі придбали собі сувеніри, зробили незабутні світлини, обмінялися враженнями, посмакували студентськими канапками.

Похід на водоспад Гук став цікавою казкою, де студенти перетворилися на різнокольорових, казкових гномиків у дощовиках. Незважаючи на погоду, ми зуміли створити чарівну атмосферу і передати позитивні емоції.

На жаль, практика добігала кінця. Закарпатська та Івано-Франківська області стали материком застосування отриманих теоретичних знань, а також надала студентам необхідний фактичний матеріал, який ще належить узагальнити. Майбутні вчителі одержали незабутні враження від спілкування із природою та набули досвіду проведення екскурсії і практично підготувалися до проведення уроків з природознавства. Взаємозв’язок пізнання і практики в одному із мальовничих куточків нашої держави приніс студентам користь та справжню естетичну насолоду.

Також студенти виносять щиру подяку своїм мудрим, компетентним наставникам за можливість проходження природничо-краєзнавчої практики у найпопулярніших куточках України: завідувачу практики Марчук С.В., керівнику практики та найкращому куратору 21-Ш групи Нечитайло М.М., і викладачам коледжу Косюк Н.А., Волохатій К.М., Ганжі Р.М.

Спасибі за безцінний досвід, незабутні студентські враження та дивовижні емоції!


260 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page