top of page

Пленер з образотворчого мистецтва


За навчальним планом для студентів спеціальності «Образотворче мистецтво» по закінченню ІІ курсу передбачено навчальну практику з образотворчого мистецтва. Одне із основних завдань такого виду педагогічної практики – навчити студентів бачити красу природи та відтворювати її на полотні. Викладачі коледжу Потримай Н.С. та Білик О.І. творчо підійшли до організації пленеру та запропонували виїзну практику, яка вирішувала такі завдання: знайомила студентів з живописними куточками рідної України та формувала творчу та пізнавальну активність майбутніх педагогів. З нами вирушили у подорож викладач Каплична Людмила Олексіївна, викладачі-художники Романюк Альона Миколаївна, Гордаш Андрій Миколайович, а також відомі художники Бара Разанцева Олена Олександрівна, Дворецький Володимир Іванович.

Зібравши речі, пензлі та папір, ми вирушили у незабутню подорож до Карпат. Лише виїхали за межі міста, очам відкрилися краєвиди, що відразу нагадали про красу природи.

По дорозі відвідали Коломию - місто небаченої краси. Перш за все, тут знаходяться музей писанкового розпису (неофіційна назва Музей «Писанка») — єдиний у світі Коломийський музей «Писанка» в проекті «7 чудес України», побудований у формі гігантського розписного яйця. Це так звана «візитна картка» Коломиї. Усередині нас очікувала красива колекція писанок, основну частину яких складають українські екземпляри. Однак є писанки і з екзотичних куточків планети : наприклад, з Індії, Шрі-Ланки та Пакистану. Також ми побачили білоруські, чеські, шведські, польські та французькі великодні яйця. Звичайно, найкрасивішими українськими писанками вважаються Космацькі із застосуванням воскової техніки. Цей метод, між іншим, можна порівняти із складною ювелірною роботою : дуже тонкої паличкою з металевою лієчкою на кінці майстер наносить розтоплений віск на яйце, створюючи прекрасні візерунки.

Наступною зупинкою було місто Яремче — це мальовниче містечко в Карпатах. В Яремче є туристичний маршрут Стежка Довбуша, який ми підкорили. Він зовсім не складний, проте надзвичайно мальовничий. Вирушивши, потрапили одразу до казкового лісу, який розкриває обійми стежок, стелить під ноги м"яку ковдру з опалої хвої, пропонує влягтися на мохові подушки, заховатися тут.

Недовготривала екскурсія Стежкою Довбуша додала впевненості в собі, для когось це була лише приємна прогулянка Карпатами, а хтось відкрив у собі нові погляди на історичне минуле нашої держави.

Зробивши декілька фото, ми відправились далі.

І ось ми вже у Карпатах трохи стомлені та враженні красою великих гір, які зникали в тумані. Чисте повітря наповнювало наші легені.

Наступного дня ми присвятили весь день малюванню прекрасної природи, яка нас оточувала.

Крім навчальної роботи нам вдалося здійснити ряд екскурсій. Студенти змогли відвідати український гірськолижний курорт «Буковель», який по праву сьогодні іменується країною Буковель. Важко словами передати, які дивовижні пейзажі нам вдалося побачити із канатної доріжки. Кремезні гірські масиви, густі ліси – все це було немов на долоні. Незбагненна краса, незабутні враження…

Сходження на гору Хом'як, названу так місцевими жителями через схожість обрисів хребта зі спинкою гризуна, почалося біля повороту на Буковель в селі Татарів. Підйом не дуже крутий, тому його без особливих зусиль здолає кожен турист. При сходженні милувалися не тільки тим, що лежить під ногами - це дивовижної форми коріння дерев, каміння і мох, - але й красою оточуючого хвойного лісу. Наш шлях перетинали гірські струмки, що дають початок річки Прут. Підйом тривав близько двох годин.. І от ми вже на вершині. З вершини видно сусідні гори і хребти: Синяк і Довбушанка (на північному заході), Явірник (на півночі), Ліснів (на сході), за ним хребет Рокет з горою Космацькою. На південному сході видно Чорногірський масив з Говерлою та Петросом, Село Паляниця з курортом Буковель.

Останнім пунктом подорожі Карпатами стали водоспади «Труфанецький» та «Женецький Гук». Водоспад Женецький Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря. Утворився у післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з висоти 15 м. Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, що доноситься від нього. Цей водопад вважається одним з найкрасивіших водоспадів в Українських Карпатах. Всі ми без виключення були зачаровані його величністю. На згадку про те, що студенти під час практики побували на водоспаді Гук, ми зробили фото на фоні цієї перлини українських гір, а також придбали деякі сувеніри.

А результатом проведеної роботи стали пейзажі, що їх «шедеврально» відтворили на своїх полотнах студенти 21- ОМ групи. Виставка-звіт за результатами пленерної практики відбулася сьогодні, 27 червня.

Дякуємо адміністрації коледжу за підтримку в організації пленерної практики.

Куратор та актив 21-ОМ групи


127 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page