top of page

Участь викладачів та студентів-художників коледжу в Міжнародному пленері


В перших числах травня викладачі образотворчого мистецтва та студенти-художники, отримали від Польського дому, БРКОТП ім. Барських конфедератів офіційне запрошення до співучасті у Міжнародному пленері, запланованому у рамках XVIII Днів польської культури у м. Барі.

Почався пленер 8 травня. Нажаль, майже половина учасників не потрапила на його урочисте відкриття та перше знайомство з польськими художниками-аматорами з польського міста Рибнік та з художниками-професіоналами з міста Квідзен. Проте, після урочистої ходи та відвідування зворушливої концерної програми коледжу, що була представленою у міському Будинку культури у День памяті та примиреня, День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, всі учасники у повній готовності зустрілись на місці першого дня пленерної практики, на горі Бони Сфорци, відомій ще як Лиса гора.

Приємим сюрпризом було побачити, що окрім польських живописців, поряд, пліч-о-пліч на природі за етюдниками встали й місцеві зрілі художники, та доволі відомі художники з Вінниці, Могильова-Подільського та з міст Східної України.

Студенти і викладачі коледжу із задоволенням спілкувались із зрілими майстрами пензля та раділи простоті спілкування й тому, що маститі живописці охоче ділились секретами свого живопису, розповідаючи, які кольори компоноють у яких випадках, які композиційні та технічні прийоми використовують з метою створення тих чи інших ефектів. Польські художниці розповідали про престижність художнього мистецтва в країні та у інших европейських державах, про те, що багато професій вимагають від нового покоління художніх умінь. І взагалі, бути художником, за їх словами, «це сьогодні досить круто і сучасно». Багато батьків забезпечують ствоїм дітям можливість додатково розвиватись у художньому руслі. І літні люди після виходу на пенсію досить часто починають мандрувати та писати картини. Доречі, з міста Рибнік приїхало кілька таких поважних пані, що почали цікавитись практикою образотворчого мистецтва вже після того, як виростили дітей та пішли з роботи на заслужений відпочинок.

Не завадили плідній праці й перейманню досвіду й погодні умови, які тримали у постійній напрузі. Перший день художники працювали у вітряну погоду, фіксуючи обручами та хустками неслухняне волосся та міцно утримуючи художні матеріали, полотна, інше приладдя. На другий день періодично накрапав дощ. Виручали великі дерева в парку, які рятували полотна від потрапляння на них води. Всі три дні природа капризувала, весь час змінюючи настрій та освітлення. Яскраве сонячне сяйво, що розливалось про поверхні ріки, ласкаво стелилось по зелені та яскраво загаралось на соборних куполах, зненацька зникало, поступаючись тьмяним прохолодним кольорам. Але художники, здебільшого, народ оптимістичний та веселий. Вони весело перегукувались, шуткували та при тому зосередженно швидко працювали. Під кінець кожного дня можна було побачити у всіх в руках одну, а то і дві готових картини. І у всіх на загорілих і радісних обличчях біліли яскраві посмішки.

Під вечір 10 травня всі учасники пленеру принесли до Польського дому всі результати своєї творчої праці. Актова зала вмить зповнилась приємним ароматом олійних фарб, які тільки почали підсихати на картинах. Всіх вразила і кількість, і якість полотен. Великі і маленькі, вони були вмістилищами світогляду, мистецьких уподобань, філософських думок та показниками художнього досвіду майстрів. Під кінець огляду директор Польського дому всім учасникам Міжнародного пленеру в дружній та, водночас, в урочистій обстановці видала заслужені гарні дипломи.

Активними учасниками Міжнародного пленеру від коледжу були викладачі образотворчого мистецтва Білик Ольга Іванівна, Бондарчук Світлана Леонідівна та Підгорна Надія Володимирівна.

Із задоволенням дипломами було відмічено доволі високі художні творчі успіхи студенток Пацай Вікторії, Поперечної Катерини, Попович Катерини (21-ОМ); Дворніцкої Ілони (41-ОМ); Мельничук Катерини, Моторної Марії (1-БОМ), сестер Кльоц Ольги та Юлії (2-БОМ).

Дні проведення Міжнародного пленеру (8-10 травня 2018 року) перетворились на справжнє свято цікавого спілкування, обміну досвідом та натхненної праці майстрів образотворчого мистецтва.


92 перегляди
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page