top of page

100-річчя бою під Крутами


29 січня 1918 року відбулася пам’ятна, однак трагічна подія – бій під Крутами між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та студентами, ліцеїстами, яких загалом було не більше 600. Крути назавжди стали етапом великої боротьби українського народу за визволення, справжнім героїзмом, патріотизмом.

Ця трагедія одразу викликала великий суспільний резонанс і стала символом опору агресорам. Зараз події під Крутами знову сприймаються актуально, бо викликають певні паралелі з подіями початку війни на Донбасі.

Сьогодні, саме у річницю бою, у Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Михайла Грушевського відбулася виховна година присвячена усім тим, хто віддав своє життя, захищаючи кордони своєї держави, тим, чиї подвиги назавжди залишаться у нашій пам’яті як символ відданості народові. Захід провели учні 11-А класу разом із своїм класним керівником Королюк Ганною Феодосіївною. Мета заходу – встановити історичні зв’язки між юними захисниками української революції 1917-1921 років, борцями за свободу і незалежність України проти більшовицької навали та сучасними героями АТО на Сході України.

Учні відновили хронологію того страшного 29 січня, продемонстрували короткометражний фільм тих подій, згадали загиблих у АТО воїнів Барського району, представили їх коротку біографію. У їх виконанні прозвучали поезії присвячені героям Крут, воїнам сьогодення, які не залишили байдужими нікого із присутніх («Зі сну збудилась Україна», «Крути», «Крутянські зорі», « А на моїй землі іде війна», «І знов Майдан в Луганську і Донецьку»). Пісні «Розкажи, Україно», «Над землею тумани» звучали щиро та невимушено.

Ми віримо, що наші захисники відвоюють цілісність та незалежність нашої держави, нашу мову, мир, збережуть нашу свободу. А пам’ять про загиблих нехай не згасає.

Студентка спеціальності «Видавнича справа та редагування»

Підлубна Тетяна


131 перегляд
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page