top of page

9 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ЄВРОПИ

9 травня 1950 року прийнято вважати початком європейської інтеграції. Саме в цей день у 1950 році міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об’єднання післявоєнних європейських держав для їх розвитку і добробуту в майбутньому. Промова політика стала першим кроком на шляху до об’єднаної Європи. У 1985 році на саміті в Мілані Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи. 

У 2023 році Україна, яка активно рухається європейським курсом, також долучилася до відзначення цього міжнародного свята.

Нині ключовим питанням є початок перемовин щодо вступу України до Євросоюзу. Українці, згуртувавшись у боротьбі проти російських окупантів, уже довели свою європейську ідентичність. І те, що сьогодні ми святкуємо День Європи разом з ЄС, дуже важливо, адже Україна є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями і прагненнями, а Збройні сили України міцно стоять на захисті всієї вільної Європи.

Шлях повернення України до родини країн Євросоюзу – це незворотний шлях; і Європейський Союз своїми діями підтверджує: майбутнє України – в ЄС. Дедалі більше наша держава інтегрується в європейський простір, адаптуючи національне законодавство до відповідного європейського та впроваджуючи норми і стандарти ЄС. Таким чином втілюється прагнення українців якнайшвидше повернутись назад у європейську родину, реінтегруватись у культурний та ціннісний вимір Євросоюзу.

День Європи набуває особливого значення для українців, адже він є, зокрема, символом боротьби за свободу та європейське майбутнє. Відзначення Дня Європи – важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

До відзначення Дня Європи доєдналися студенти КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського». За ініціативи студентської ради було організовано благодійний проєкт, учасниками якого стали академічні групи коледжу, котрі за допомогою жеребкування обирали країни Євросоюзу та готували їхні національні страви. Приготовані смаколики будуть презентовані на ярмаркові 15 травня, де всі охочі зможуть придбати і скуштувати їх.

Також із нагоди Дня Європи студенти занурились у світ української кухні і традицій, ставши учасниками захопливого онлайн-квесту, який, розкриваючи всю різноманітність і багатство української кулінарії, прочинив двері у світ вишуканого смаку і неповторного аромату.

Гастрономічний квест дав можливість усім учасникам іще раз переконатися, що борщ, вареники, млинці та ковбаски – це страви, які, маючи оригінальну рецептуру, зуміли підкорити серця мільйонів. Вивчаючи рецепти традиційних страв, студенти дізнавалися про їхнє походження і значення в українській культурі.

Організовані заходи сприяли формуванню в молоді власних суджень щодо місця України в європейському суспільстві, вихованню почуття любові до власної історії, традицій, звичаїв, а також ознайомленню з європейськими цінностями і традиціями та популяризації загального європейського культурного надбання..

Олег ОСИПЧУК, член творчого об’єднання

кореспондентів газети «Журналіст»

 


131 перегляд

Comments


Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page