top of page

Битва під Крутами: трагічний урок української історії



27 січня 2020 року в актовій залі Барського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Михайла Грушевського відбулася тематична виховна година, присвячена пам’яті героїв Крут. На захід були запрошені студенти першого курсу коледжу та учні десятих класів Обласного гуманітарного ліцею-інтернату.

До учнівсько-студентської молоді звернувся з промовою викладач суспільних дисциплін, голова методичного об’єднання викладачів коледжів і технікумів Вінницької області В.П. Восколуп.

Розповідаючи про трагедію під Крутами, Валерій Петрович підкреслив, що нерівний бій під між вояками УНР та армією радянської Росії, який відбувся 29 січня 1918 року, забрав декілька сотень життів мужніх і безстрашних захисників національної ідеї. Але смерть героїв не була марною – вони на тиждень затримали просування ворогів углиб України, і це врятувало нашу державність.

У розумінні сучасників подвиг крутян – це приклад свідомої жертовності заради існування вільної і незалежної України. Тож сьогодні ми повинні пам’ятати героїчний, але водночас і гіркий досвід Крут: як відомо, через неналежне ставлення командування до формування збройних сил в УНР фактично не було армії для захисту держави, тож на захист її стали недосвідчені у військовій справі юнаки – учні та курсанти шкіл, студенти київських університетів.

Після виступу В.П. Восколупа куратор 11-Ш групи, кандидат педагогічних наук І.Ю. Слободянюк продемонструвала присутнім тематичний відеофільм.


Переглядаючи художньо-документальну реконструкцію січневих подій 2018 року, що відбулися під Крутами, учні і студенти мали можливість зрозуміти загальновідому істину: знаменні дати в історичному календарі України – це не тільки вдячна пам’ять нащадків про героїчне минуле, але й неоціненні уроки, які показують, як не повторити трагічних помилок в умовах сьогодення.

59 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page