top of page

Студентський марафон Гідності

22 листопада 2019 року у Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені М.Грушевського відбувся Студентський марафон Гідності. Студентська спільнота разом зі своїми наставниками вшановували пам'ять загиблих за Україну, невинних,замордованих, знищених злочинною владою...

Як казав Вінстон Черчель: «Забути минуле - означає примиритися з його поверненням». А Йозеф Пауль Геббельс писав: «Якщо позбавити народ його історії, то через покоління він перетвориться в натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти».

Щороку День гідності та свободи українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану. Фактично воно є наступником свята Дня свободи, яке впродовж 2005-2011 років відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції, однак було скасоване екс-президентом Віктором Януковичем.

Метою запровадження пам’ятної дати, згідно із указом, стало утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття. Цього дня вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го та в листопаді 2013 – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору.

Також за цією пам’ятною датою слідує інша…Моторошна четверта субота листопада, в цей день в Україні відзначається День пам`яті жертв Голодомору. Цього року він припадає на 23 листопада.

Про Голодомор не тільки заговорили як про факт, що таки був, - йому дали оцінку. Відповідною постановою Верховної Ради цю трагедію українського народу було визнано геноцидом. За масштабом, жорстокістю, цинізмом та організованістю з боку влади і наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства.

Голодомор – не історична минувшина, а глибока демографічна і духовна рана, яка нестерпним болем пронизує пам'ять його очевидців. Це був розбій, свідомо спрямований на винищення українців. Людям, які вижили, ці роки запам’ятались на все життя. Роки минули та пам'ять про той страшний період в життя нашого народу не згасає!

Висловлюємо особливу подяку за допомогу у створенні ролику Харитоновій Ірині Вікторівні, історику, викладачу нашого коледжу.

68 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page