top of page

Нас об’єднав світ чарівної музики Віктора Косенка

Надзвичайно влучно про силу мистецтва, його унікальні можливості впливу на людину написав В. Сухомлинський: «Мистецтво – це час і простір, в якому живе краса людського духу… Пізнаючи цінності мистецтва, людина пізнає людське в людині, підносить себе до прекрасного, переживає насолоду». Незабутнім враженням пізнання світу чарівної музики В. С. Косенка і новим відкриттям «себе» в ній для наших студентів та викладачів коледжу став організований і втілений у життя мистецький проект «Я йду далі, я йду до світла», присвячений 123-й річниці до дня народження талановитого композитора, блискучого піаніста та прекрасного педагога Віктора Степановича Косенка.

Нові знайомства, нові можливості спробувати себе у якості екскурсоводів, виконавців романсів та фортепіанних творів В. Косенка і занурення в безпосередню атмосферу творчості композитора зробило 16 листопада особливим днем, як для студентів, так і для викладачів кафедри мистецьких дисциплін. Проект, задуманий саме у стінах нашого коледжу, підтриманий директором П.Н. Савчуком, заступником директора з гуманітарної освіти та виховної роботи А.І. Бурсою, деканом факультету М.О. Мороз, зумів об’єднати у творчій співпраці провідні ЗВО країни – НПУ імені М. Драгоманова, Мукачівський державний університет, Національну музичну академію України ім. П. І. Чайковського, керівництво музею-квартири В.С. Косенка.

Власне реалізація етапу презентації проекту відбулася у стінах Меморіального музею-квартири В. Косенка, де панує творчий дух Митця, відчувається глибина, мрійливість і ніжність його творів, «живе» Музика, служінню якій присвятив себе Віктор Степанович.

Мистецтво прагне не того, щоб його знали, а того, щоб виражене в ньому розуміли (О. Лосєв). Тривала підготовка, копітка робота над сценарієм, творами композитора зробили проект успішним. Радість, задоволення, захоплення, живе виконання творів, творче спілкування учасників, спільне чаювання (за традицією музею) вирували цього дня у квартирі В. Косенка і наповнювали духовністю, щирістю, теплотою серця кожного з нас. Саме цього хотів сам композитор, саме про такі зустрічі мріяв, саме таку традицію оберігає і плекає директор музею, колишній випускник Барського педагогічного училища Володимир Мудрик. Збулися пророчі слова Максима Тадейовича Рильського: «Зробіть так, щоб тут завжди звучала музика. Це буде найкращою пам’яттю». І ми щасливі, що спромоглися внести свою маленьку частку до увіковічення пам’яті про неперевершеного українського композитора-романтика, майстра камерної мініатюри В. Косенка, доторкнулися до життєдайних джерел нашої національної духовності, української культури.

А ще в цей день ми знову по-новому відкривали для себе велич і красу нашого Києва: побували на факультеті мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М. Драгоманова, прогулялися парком Т. Шевченка, сфотографувалися біля пам’ятника нашому славетному Кобзарю, дійшли пішки до Золотих Воріт, спустилися вуличками Андріївського узвозу, поклали троянду з концерту до пам’ятника М. Грушевському, найсміливіші ступили на новий міст «Кличка», насолодилися видом золотоверхого Михайлівського храму, поринули у вуличну атмосферу вечірнього Хрещатика… І, нарешті, завітали до театру оперети. Оновлена, відреставрована будівля вражає сяйвом блиску, ошатності, аристократичності. Враженням від прем’єри мюзиклу «Сімейка Аддамсів» ще довго ділилися у потягу, який віз нас утомлених, але щасливих додому.

УЧАСНИКИ ПРОЕКТУ:

Керівник проекту: І. А. Дікун, к.п.н., доцент кафедри мистецьких дисциплін БГПК імені М. Грушевського;

студенти кафедри мистецьких дисциплін БГПК імені М. Грушевського:

2БМ групи: Кутняк Т., Мацуляк Д., Гуд А.;

Синюгина Д.,Олійник А. (клас викладача Лісової А. В.);

Дворніцька І. (клас викладача Дікун І. А.),

31-М групи: Посвалюк А. (клас викладача Важеніної А. Л.);

11-М групи: Вальчук А. (клас викладача Гуд Г. О.);

Паньків Л. І., к.п.н., доцент кафедри педагогіки мистецтва і фортепіанного виконавства НПУ імені М. Драгоманова;

Чжоу Геян, аспірантка факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М. Драгоманова;

Качур М. М. заслужений працівник освіти України, к.п.н, доцент кафедри співу, диригування і музично-теоретичних дисциплін МДУ;

Толстоног А. В., асистент-стажист Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, лауреатка міжнародних і всеукраїнських конкурсів;

Мудрик В. Г., директор Меморіального музею-квартири В. С. Косенка;

Марчук С. В., завідувач практики БГПК імені Михайла Грушевського;

Белецька Н. Г. к.е.н., завідувач кафедри мистецьких дисциплін БГПК імені Михайла Грушевського;

Лісова А. В., здобувач Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, викладач БГПК імені Михайла Грушевського

Місце проведення: Меморіальний музей-квартира В. С. Косенка, м. Київ

Дата проведення: 16.11.2019

108 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page