top of page

Відкриваємо для себе Тараса Шевченка


Саме такою була головна думка проведених у коледжі заходів, приурочених 205-й річниці від дня народження Великого Кобзаря-людини багатогранного таланту і непростої долі. Керівники проекту Антоніна Іванівна Бурса заступник директора з гуманітарної освіти та виховної роботи та Наталя Антонівна Косюк класний керівник 10-Б класу разом із своїми вихованцями, учнями 10-Б класу Обласного гуманітарного ліцею-інтернату та творчою групою студентів 31-Ш групи, зробили спробу нового прочитання життя і творчості українського генія.

У результаті вийшла насичена програма, інформаційне поле якої було спрямоване на професійні інтереси студентів та учнів навчального закладу.

Літературно-мистецька сторінка «Кобзарева струна не вмира » розповіла студентам 11-М та 21-М груп про музичні вподобання поета, виявляється що він не просто був закоханий в українську пісню, але й сам дуже гарно співав і навіть мав рекомендацію від сім’ї П. Куліша на навчання в Італії. Студенти прослухали у виконанні відомих українських гуртів та співаків пісні на слова Тараса Шевченка-«Реве та стогне Дніпр широкий», «Заповіт», «Думи мої, думи мої», «Бандуристе, орле сизий», «Садок вишневий коло хати» та інші.

Студентам 11-ОМ та 21-ОМ груп було репрезентовано інформаційну сторінку «Вдивляючись у себе. Художня спадщина Т. Шевченка». Майбутні вчителі образотворчого мистецтва з інтересом переглянули серію автопортретів Тараса Григоровича, ознайомилися з його полотнами, серед яких відомі на весь світ «Циганка-ворожка», « Катерина», «Селянська родина», серія картин виконаних в засланні, серед них «Казахські діти-байгуші»; дізналися історію створення портретів В.Репніної, Г.Закревської, Л.Полусмакової та інших, які залишили свій слід у біографії Т.Шевченка.

Студенти 11-Ш,21-Ш,22-Ш груп через підготовлену інформацію відкрили для себе Шевченка-митця і Шевченка-просвітника; мали змогу детально ознайомитися з педагогічними поглядами Тараса Григоровича, віртуально перелистати сторінки його «Букваря Южноруського», до речі випущеного за власний кошт Шевченка. Несподіванкою для багатьох став той факт, що Тарас Григорович мав на меті продовжити роботу над серією навчальних книг з арифметики(лічба), географії, історії.

Майбутнім вихователям та студентам 11-Д та 21-Д груп, було адресовано інформаційну сторінку «Тарас Шевченко-сучасний і вічний, відомий і незнаний» та відеофільм «Край, де народився геній».

А ось майбутні правознавці, студенти 11-Ю та 21-Ю груп знайомилися з Т.Шевченко як людиною, котра випередила час і реалізувала себе не тільки в мистецтві й педагогіці, але й залишила помітний слід у вирішенні ряду важливих питань демократичного устрою; соціології як науки.

Робота над багатоплановим сценарієм інформаційної години стала гарним виховним моментом і для самих учнів ліцею, які захопилися вивченням життєпису і творчості українського Генія, Пророка, Людини з палким серцем Патріота.


381 перегляд
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page