top of page

Є така професія – захищати Батьківщину!


Із «Захисту Вітчизни», як навчальної дисципліни, Міністерством освіти і науки не передбачено державної підсумкової атестації, проте саме життя запропонувало замість нього жорстокий іспит. Настав час зрозуміти, що таке поняття як оборона рідної землі не може перебувати на другому плані. І якщо говорити про структуру навчальних планів, то варто зауважити: кожна дисципліна так чи інакше своїм змістом формує патріотизм і готує до усвідомлення простої істини – у будь-який момент бути готовим до захисту Батьківщини.

Саме висвітленню шляхів і засобів патріотичного і військово-патріотичного виховання студентської молоді, формуванню на цій основі її громадянської активності було присвячено обласне методичне об’єднання викладачів навчальної дисципліни «Захист Вітчизни», що відбулося 20 листопада 2018 року у Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Михайла Грушевського.

«Михайло Сергійович Грушевський, ім’я якого носить наш заклад, – сказав у вітальному слові директор, кандидат педагогічних наук П.Н. Савчук, – знакова особистість в історії України, її перший президент. Нагадаю вам його думку з приводу патріотичного виховання: «Се надзвичайно важливий і цінний елемент культури, який повинен увійти у плоть і кров, стати неодділимим і ненарушимим елементом життя». Уся діяльність нашого педагогічного закладу спрямована на формування творчої активності, національної самосвідомості і патріотизму майбутніх вихователів, учителів, юристів та журналістів. Думаю, що у плідному спілкуванні ми всі поділимося досвідом, власною позицією щодо професійного і патріотичного становлення молодої еліти України».

Тематика і зміст доповідей засідання за темою «Вивчення організації та здійснення національно-патріотичного виховання студентської молоді в навчальних закладах Вінниччини» сучасно значимі, тому голова обласного методичного об’єднання, методист Вінницького транспортного коледжу В.О. Берегута ознайомив колег із новими нормативними документами щодо викладання навчальної дисципліни, серед яких – нова типова освітня програма і наказ МОН «Щодо рекомендацій навчально-методичного забезпечення». Усі документи укладено цього року, що свідчить про їх нагальну необхідність. Багатогранність проблеми національно-патріотичного виховання висвітлено у доповідях О.А. Гаврилюка, викладача Вінницького коледжу економіки та підприємництва ТНЕУ, В.М. Гаврилюка, викладача Тульчинського коледжу культури. Жвавий інтерес викликали проблеми здійснення військово-патріотичного виховання та підготовки молоді, особливо юнаків, до строкової служби, участі в бойових діях, розкриті І.О. Чумаком, начальником штабу ЦО, полковником поліції (Технологічний промисловий коледж ВНАУ); М.В. Могульським, майором запасу (Іллінецький державний аграрний коледж), О.В. Рикачевським, викладачем реаніматології (Вінницький медичний коледж). Колеги уважно занотовували виступи, аналізували зміст презентаційних матеріалів, адже практичні заняття, що проводились доповідачами, максимально наближені до польових умов: на рівні рот, поділених на взводи, із вогневою, тактичною й домедичною підготовкою.

Кожен воїн, особливо той, який перебуває на передовій, має бути впевненим у своїй перемозі, та вдячності і підтримці співвітчизників. Як здійснюється психологічна підготовка молоді до служби і під час служби у Збройних силах України, детально висвітлила практичний психолог О.М. Гулько (Барський гуманітарно-педагогічний коледж), а її старший колега, викладач навчальної дисципліни «Захист Вітчизни» і одночасно волонтер Ю.М. Лущинський розповів про спільну волонтерську діяльність викладачів і студентів нашого закладу, яка підтримує воїнів ООС не гірше за зброю, бо сприймається як непробивна броня любові до своїх синів і народної відданості їм. Після обговорення важливих теоретичних і методичних питань учасники зустрічі відвідали місцеву військову частину, переглянули концертну програму, підготовану студентами коледжу.

День, проведений у спільних роздумах викладачів ОЗВ про сучасні проблеми національно-патріотичного виховання наочно переконав в істинності слів В.О. Сухомлинського про те, що патріотичне виховання слід здійснювати на національних цінностях: любові до рідної землі, до мови і культури, народу й Батьківщини. Учасники щиро дякували за змістовну роботу під час методичного об’єднання заступникові директора з гуманітарної освіти і виховної роботи, кандидату мистецтвознавства, доценту А.І. Бурсі, голові циклової комісії викладачів фізичного виховання та навчальної дисципліни «Захист Вітчизни» В.І. Косюку та колегам-викладачам Ю.М. Лущинському, О.Р. Крутьку, Е.А. Прухніцькому, П.С. Шостаківському, В.О. Ярославському. Міцне чоловіче рукостискання засвідчило єдність інтересів у продовженні спільної справи, бо «…хто не хоче міцно тримати руків’я меча, на того обернеться гострий кінець його!»

Тетяна СІЧКО, викладач

Фото: Сергій ЗЕЛЕНЮК, викладач

БГПК ім. М. Грушевського


275 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page