top of page

Педагогічний проект «Феномен В.О. Сухомлинського в контексті педагогіки ХХІ століття»


«Навряд чи є інші професії, крім професій педагога й лікаря,

які вимагали б стільки сердечності. У вас може бути не тільки сорок вихованців.

Якщо ви викладаєте в старших класах, у вас буде сто — сто п’ятдесят вихованців.

І кожному потрібно дати частинку свого серця,

для радощів і прикростей кожного треба знайти місце в своєму серці.

Чуйність, сердечна турбота про людину — це плоть і кров педагогічного покликання. Учителеві не можна бути холодною, байдужою людиною.

Холодна безпристрасність і скрупульозне зважування всього, що відбувається, побоювання допуститися неточності в дотриманні всіляких регламентацій викликає в дітей насторожене ставлення до вчителя, недовіру.

Занадто безпристрасного вчителя діти не люблять,

вони ніколи не розкривають перед ним своє серце»

(Сухомлинський В. О. Сто порад учителеві )

Сучасна гуманістично зорієнтована освіта в Україні має будуватися на класичній спадщині педагогів-гуманістів, серед яких – В.О. Сухомлинський. Для сучасних поколінь учителів його педагогічні твори є джерелом професійного саморозвитку та вдосконалення.

Визначальною особливістю педагогічної теорії В.О. Сухомлинського є багатогранність, всеосяжність і відносна завершеність її структурно-змістових та функціональних параметрів. Це дає підстави розглядати все, створене ним, як педагогічну систему, що акумулювала в собі найкращі надбання минулого і сучасного в поєднанні з оригінальними ідеями та інноваційними технологіями вченого й втіленням їх у педагогічному процесі на основі концепції гуманізму.

Тому з 25 вересня по 7 жовтня у коледжі розпочався тиждень кафедри педагогіки, психології та фахових методик під назвою «Феномен В.О.Сухомлинського в контексті педагогіки ХХІ століття» (з нагоди 100-річчя від дня народження класика).

Програмою передбачено проведення низки пізнавальних та мистецьких заходів:

  • 25.09.2018 р. -«Вожатські фантазії»

Звіт про проходження літньої педагогічної практики студентами педагогічних спеціальностей (модератори: Н.А. Дусь, Н.С. Потримай)

  • 25.09.2018 р. - мистецький вернісаж «Краса природи»

Відвідування авторської виставки Н.Підгорної студентами спеціальності «Дошкільна освіта» та вихованцями закладу дошкільної освіти №1 «Берізка» м.Бар (модератори: Т.Й. Січко, Г.С. Задорожна)

  • 27.09.2018 р. – «Веселковий світ дитинства»

Художньо-мистецький захід з нагоди відзначення Всеукраїнського Дня Дошкілля

(модератори: Н.К. Костюк, Г.С. Задорожна)

  • 03.10.2018 р. – «Світ дитинства: творчість заради майбутнього»

Еко-виставка виробів з природніх матеріалів (модератори: Т.Й. Січко, Г.С.Задорожна)

  • 03.10.2018 р. – «В.О. Сухомлинський у ХХІ столітті»

Методичний міст: дошкілля – Нова українська школа (за участі освітян міста, викладачів та студентів коледжу) (модератори: С.В. Марчук, Н.А. Дусь)

  • 04.10.2018 р. – «Милування красою осені»

Проведення показового заняття за методикою еколого-естетичного виховання В.О.Сухомлинського на базі закладу дошкільної освіти №8 м. Бар (модератори: Н.К. Костюк – методист; Вікторія Палій – студентка спеціальності «Дошкільна освіта»)

  • 04.10.2018 р. – «Подорож стежиною любові і добра»

Проведення показового виховного заходу за методикою морального вихованняВ.О.Сухомлинського на базі закладу загальної середньої освіти №4 м. Бар (модератори: Л.В. Кузнєцова – методист; творча група студентів спеціальності «Початкова освіта»)

  • 04.10.2018 р. – «В.О. Сухомлинський – фундатор вітчизняної гуманістичної педагогіки»

Випуск тематичної коледжової газети «Ластівка» до 100-річчя з Дня народження педагога (модератор: О.І. Бобир)

Тематичний випуск радіогазети «Коледж-FM» до 100-річчя з Дня народження педагога (модератор: Л.В. Пантелюк)

  • 05.10.2018 р. – «Реалізація ідей В.О. Сухомлинського у практиці роботи сучасних освітніх закладів»

Участь студентів та викладачів коледжу в регіональних педагогічних читаннях на базі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, факультет дошкільної, початкової освіти і мистецтв, кафедра дошкільної та початкової освіти (модератор: Н.А. Дусь)

  • Краєзнавча туристична поїздка студентів педагогічних спеціальностей (модератори: Л.В. Кузнєцова, Л.Г. Рожанська)

  • 06-07.10.2018 р. – «Львів мистецький»

Краєзнавча туристична поїздка студентів педагогічних спеціальностей (модератори: Л.В. Кузнєцова,Л.Г. Рожанська).

Сьогодні особливо важливо донести до сердець дітей естетичні ідеї В.О.Сухомлинського – ідеї про те, що потрібно бачити, відчувати і розуміти прекрасне, адже від розуміння краси оточення розпочинається все найкраще, що є в людині, розпочинається краса людських вчинків, моральність, розуміння одвічних цінностей: добра, гуманізму, людяності, щирості.

Тому 25 вересня спільно із вихователями закладу дошкільної освіти №1 «Берізка» м. Бар Т.Й. Січко та Г.С. Задорожною було проведено мистецький вернісаж «Краса природи».

Вихованці закладу мали унікальну можливість зустрітися із талановитою художницею, викладачем коледжу Надією Підгорною, яка презентувала відвідувачам виставки свої художні полотна, відкрила секрети їх створення, поділилася своїми творчими планами на майбутнє. Особливо яскравими були враження малюків від створення разом із художницею казкового осіннього пейзажу.

В.О. Сухомлинський писав: «Радість творчої праці, повнота життя завдяки творчості – до цього прагне кожна культурна, освічена людина».

Саме під цим гаслом 25 вересня студентами педагогічних спеціальностей було проведено творчий звіт про проходження літньої педагогічної практики «Вожатські фантазії» (модератори: Н.А. Дусь, Н.С. Потримай).

Студенти повернулися у своїх спогадах у теплі літні дні, проведені у таборах відпочинку району, області, України. Вони ділилися своїми враженнями про вожатську працю, про успіхи й здобутки своїх вихованців, їхні витівки, демонстрували світлини із свого табірного життя…

Студенти третіх курсів, їх наступники, брали активну участь у масовках, іграх, отримали корисні поради від бувалих вожатих. Символічним було вручення їм четвертокурсниками факелу зі словами: «Завжди пам’ятайте, що вожатська праця – це мрія, вожатське серце – це вогонь! Нехай палають ваші серця любов’ю до дитинства!».

Зі сцени лунали слова вдячності за науку та професіоналізм викладачам-методистам (Н.А. Дусь, Л.В. Кузнєцовій, О.М. Левицькій, Е.А. Прухніцькому, Н.С.Потримай, Л.Г. Рожанській, О.М. Якубчик).

Підсумки проведеної роботи підвели заступник директора з навчальної роботи В.М. Хомчак та завідувач практик С.В. Марчук, які відзначили неймовірну креативність та неординарність студентів, їх оптимізм і бажання професійної творчості.

Так тримати, молоде покоління освітян! Творіть і надихайте інших!

Н.А. Дусь, завідувач кафедри педагогіки,

психології та фахових методик


208 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page