top of page

Дослідження далекого Закарпаття!


Після завершення навчального року на студентів 21-Ш групи Барського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Михайла Грушевського чекала захоплююча практика з природознавства та краєзнавства. Куратори практики - Нечитайло Марія Михайлівна, Косюк Наталя Антонівна, Волохата Катерина Миколаївна, Ганжа Роман Миколайович визначили мету практики - дослідити і вивчити флору та фауну українських Карпат.

Першим місцем захоплюючої подорожі стало далеке Закарпаття. Ми дізналися, що на території Закарпатської області в селищі Ділове, у 1977 році встановили стелу з написом, яка повідомляє, що саме тут знаходиться географічний центр Європи. Сьогодні внизу під кам'яним знаком є невеличка кнопочка, яка символізує точний центр Європи. Вважається, якщо доторкнутися до неї та загадати бажання, то воно обов'язково здійсниться. Саме село Ділове дуже мальовчине. Повз нього протікає річка Тиса, а над ним простягаються величні Карпатські гори. На схід від села знаходиться Яменський волоспад. Також селище має невеличкий ринок із сувенірами. Ми придбали там різні гуцульські сувеніри-дерев'яні іграшки та прикраси, плетені корзини, вази і натуральні вироби із овечої шерсті-теплі шкарпетки, жилетки, пледи, подушки. Окрім того, у географічному центрі Європи ми мали можливість скуштувати смачної місцевої кухні та зігріваючих напоїв, а ще надивитися на національне гуцульське вбрання та речі побуту.

Далі на нас чекали три дні відпочинку та релаксації у курортному селищі Солотвино на базі відпочинку "Лумініца". Усі студенти із задоволенням та користю оздоровлювалися і набиралися сил у цілющих водах басейнів.

На четвертий день практики ми поїхали до "Райського куточку", що знаходиться у селі Горінчово. Тут розміщено буйволину ферму, якою керує Василь Шимон. Екоферма налічує близько 15 видів диких і свійських тварин, 17 буйволів, овець, косуль, коней, зайців, гусей, курей, диких кабанів, фазанів, страусів, павлінів. Від побаченого ми, чесно кажучи, були приємно вражені. На території ферми виготовляють власні екологічно чисті сири, бринзу, кефір, сметану, тому нам вдалося продегустувати ці делікатеси.

Згодом ми відправилися до Буковелю - європейського курорту з українською душею. Він знаходиться посеред мальовничих українських Карпат, біля села Поляниця Івано-Франківської області. Ми переконалися, що в Україні йому немає рівних за рівнем розвитку інфраструктури, кількості підйомників та якістю трас. Курорт Буковель розкинувся на п'яти горах, завдяки цьому він має близько 53 км трас усіх рівнів складності. Студенти, які мріяли покататися на підйомниках, разом із Нечитайло Марією Михайлівною здійснили свою мрію, прокатавшись та зробивши багато надзвичайних фотознімків.

Останнім місцем нашої захоплюючої подорожі стало легендарне місто Яремче, що знаходиться в Івано-Франківській області. Ми мали змогу помилуватися красою карпатського національного природного парку, надихатися чистим повітрям тисячолітніх карпатських лісів. Флора і фауна парку багата на рідкісні види рослин і тварин. Наприклад, плаун колючий, баранець звичайний, айстра альпійська, лілія лісова, тритон карпатський, саламандра плямиста, норка, рись, а вони, як нам стало відомо, відносяться до Червоної Книги України. Також ми підіймалися до Женецького водоспаду Гук - однокаскадного красення, який зачарував кожного із нас!

Ось так і закінчилася наша незабутня подорож Карпатами! Особисто я, раджу усім подорожувати нашою рідною Україною, тут, повірте, є на що подивитися, куди піти і що відвідати.

Безмежно дякуємо нашим відповідальним, безстрашним, найкращим, найталановитішим кураторам практики.

До нових звершень та відкриттів!

З повагою до всіх студентка 11-Ж групи Моровець Каріна


319 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page