top of page

КРУГЛИЙ СТІЛ НАВКОЛО ДОЛІ БУДИНОЧКА МИХАЙЛА КОЦЮБИНСКОГО


24 квітня 2018 року Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського згуртував прогресивних громадян, яким не байдужа доля міста, архітектурних споруд та історичних місць, зокрема. Цього дня, у межах XVIII міжнародної конференції з проблем національно-патріотичного виховання, відбулося засідання круглого столу (ідея Юрія Маліновського, проект Олександра Крижанівського) за темою: «Збереження об’єкту культурної спадщини – садиби з будинком, в якому проживав Михайло Коцюбинський у м. Бар Вінницької області та створення на його базі регіонального культурно-мистецького центру для провадження туристичної діяльності».

Організатори заходу – Барська міська рада Вінницької області; Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського; консультативно-дорадча комісія з питань історико-архітектурної спадщини.

Учасниками круглого столу стали науковці, краєзнавці, журналісти, викладачі коледжу, зокрема, Микола Йолтухівський, Сергій Навроцький, Євген Меснянкін, Ірина Харитонова, Надія Белецька, Ірина Зелененька, Валерій Восколуп, Наталія Мар’євич, Таїсія Галузінська, Сергій Мірчук, Роман Григор’єв, а також депутати місцевих рад, керівництво району. Із вітальним словом виступив директор коледжу Петро Савчук. Голова районної ради Михайло Піддубний пообіцяв сприяти реалізації проекту доц. кафедри дизайну Київського університету ім. Бориса Грінченка Олександра Крижанівського, котрий, вирісши в нашому місті, переїхавши до столиці, продовжує опікуватися європейським розвитком Барської землі.

Отже, для удосконалення міста як історико-культурного й туристичного центру учасники круглого столу пропонують Барській міській об’єднаній територіальній громаді:

- розробити проектно-кошторисну документацію щодо відновлення будинку, в якому певний період мешкав Михайло Коцюбинський;

- розробити цільову програму створення Регіонального культурно-мистецького центру Барської міської об’єднаної територіальної громади на базі будинку, в якому проживав видатний світовий новеліст-імпресіоніст, в системі історико-архітектурного центру міста;

- організувати співпрацю із організацією «Вінницьке крайове козацьке молодіжне об’єднання «Молода Подільська Січ» з метою включення м. Бара та району в туристичні маршрути;

- рекомендувати адміністрації Барського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Михайла Грушевського, з метою розвитку туризму в Барському районі та задля популяризації пам’яток історії та культури, розпочати підготовку фахівців за додатковою спеціальністю «Організація туристичного обслуговування».

Цей будиночок, навіть якщо геній у ньому мешкав із родиною лише певний час, є свідченням нашої європейськості, а разом із нею – ориґінальності. Сподіваюся, за цим подвижництвом справа дійде й до відновлення замку (фортеці, спорудженої за проектом Боплана), до сприйняття назви Бар Подільський (оскільки світу відомі Барі в Італії, Бар у Чорногорії та в Львівській області), за розумною аналогією до Кам’янця та Могилева... Нам усім потрібне нересторанне (а кав’ярень у нас, до речі, вистачає) ставлення до культурної спадщини, аби мати плато, на якому зміцніє усе нове.

Від імен до концепцій! Від прізвищ до інституцій!

Отак подолаємо міщанство й безґрунтянство!

Анастасія Ісько, студентка

спеціальності "Журналістика", письменниця,

член НСПУ


132 перегляди
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page