top of page

Пленер з образотворчого мистецтва


За навчальним планом для студентів спеціальності «Образотворче мистецтво» по закінченню І та ІІ курсів передбачено пленерну практику. Одне із основних завдань такого виду педагогічної практики – навчити студентів бачити красу природи та відтворювати її, по можливості, на полотні. Викладачі коледжу Потримай Н.С. та Білик О.І. творчо підійшли до організації пленеру та запропонували виїзну практику, яка вирішувала зразу ж два завдання: знайомила студентів з найкрасивішими куточками рідної України та формувала творчу та пізнавальну активність майбутніх педагогів.

Зібравши речі, пензлі та папір ми вирушили у незабутню подорож до Карпат. Лише виїхали за межі міста, очам відкрилися краєвиди, що відразу нагадали про красу природи. Тут рельєфний ландшафт з долинами, пагорбами, лісами і чудовими, в гарну погоду освітленими, купчастими хмарами. Все це разом утворює неповторні краєвиди.

Ось ми потрапили до Коломиї. Місто небаченої краси навіть на відстані не вміщується в об’єктив фотокамери. Кидається в очі: ошатність, привабливість однохарактерність архітектурних споруд, тротуарних «картинок» і звичайно прекрасний музей Писанки. Ми як творчі люди почали розглядати цікаві візерунки на великих писанках. Але не в змозі залишитись там на довго ми вирушили знову у подорож.

Наступною зупинкою було місто Яремче — це мальовниче містечко в Карпатах. Гірське повітря було свіжим і чистим. Здавалося, що воно напоєне пахощами різних трав і квітів, яких багато навкруги. Зробивши декілька фото ми відправились далі.

Приїхавши до Карпат ми були враженні красою великих гір, які зникали в тумані. Чисте повітря наповнювало наші легені.

Зупинившись у селі Яблуниця звернули увагу на те, що вулиці не «завалюють» простір масивністю, незграбністю. Високі дерева разом з маленькими створюють величезні ансамблі. У Карпатських горах все ніби створено для відпочинку - вражаючий пейзаж, рельєф і клімат. А різноманітні погодні умови роблять можливим розвиток найрізноманітніших видів відпочинку. Тому нам як людям творчим захотілось передати атмосферу українських Карпат.

Наступного дня вирішили подолати гору Хом’як. Сходження на гору Хом'як, названу так місцевими жителями через схожість обрисів хребта зі спинкою гризуна, починається біля повороту на Буковель в селі Татарів. Підйом не дуже крутий, тому його без особливих зусиль здолає кожен турист. При сходженні милувалися не тільки тим, що лежить під ногами - це дивовижної форми коріння дерев, каміння і мох, - але й красою оточуючого хвойного лісу. Наш шлях перетинали гірські струмки, що дають початок річки Прут. Підйом тривав близько двох годин.. І от ми вже на вершині. З вершини видно сусідні гори і хребти: Синяк і Довбушанка (на північному заході), Явірник (на півночі), Ліснів (на сході), за ним хребет Рокет з горою Космацькою. На південному сході видно Чорногірський масив з Говерлою та Петросом, Село Паляниця з курортом Буковель.

Наступного дня ми присвятили весь день малюванню прекрасної природи, яка нас оточувала. Ввечері влаштували виставку робіт.

Перебуваючи у Карпатах із надійними, небайдужими наставниками-викладачами -куратором групи Потримай Н.С. та керівником пленерної практики Білик О.І. студенти змогли відвідати український гірськолижний курорт «Буковель», який по праву сьогодні іменується країною Буковель. Далі ми направилися до канатної доріжки, аби з висоти зафіксувати захоплюючі ландшафти Карпатських гір. Важко словами передати, які дивовижні пейзажі нам вдалося побачити із канатної доріжки. Кремезні гірські масиви, густі ліси – все це було немов на долоні. Незбагненна краса, незабутні враження…

Останнім пунктом подорожі Карпатами стали водоспади «Труфанецький» та «Женецький Гук». Водоспад Женецький Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря. Утворився у післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з висоти 15 м. Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, що доноситься від нього. Цей водопад вважається одним з найкрасивіших водоспадів в Українських Карпатах. Всі ми без виключення були зачаровані його величністю. На згадку про те, що студенти під час практики побували на водоспаді Гук, ми зробили фото на фоні цієї перлини українських гір, а також придбали деякі сувеніри.

А результатом проведеної роботи стали пейзажі, що їх «шедеврально» відтворили на своїх полотнах студенти 11- ОМ та 21- ОМ груп. Виставка-звіт за результатами пленерної практики відбулася 10 липня. Пробувши в Карпатах тиждень студенти змогли намалювати справді прекрасні Карпати.

Дякуємо адміністрації коледжу та завідувачу педагогічною практикою Марчук С.В. за підтримку в організації пленерної практики.


208 переглядів
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page