top of page

Знайомство із Закарпаттям


19 червня 2017 року у Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Михайла Грушевського розпочалася практика з природознавства та краєзнавства студентів 21-Д і 21-Ш груп. За мету студенти груп та керівники практики Косюк Н.А., Нечитайло М.М., Костюк Н.К. обрали собі подорож до Карпат. Першим пунктом їх маршруту стало Закарпаття.

Подорож розпочалася із санаторію "Карпати" у Мукачівському районі.

П'ятикутний палац графів Шенборнів збудовано 1890 р. в урочищі Берегвар (поселення у горах) у дусі романтизму з елементами англійської архітектури, за астрономічним принципом: 365 вікон (як днів у році), плюс одне замуроване (на випадок високосного року), 52 кімнати (тижні), 12 входів (місяці), а також 4 вежі (пори року). На вежі встановлено дзвін, який б'є щогодини, а також куранти і флюгери на шпилях.

З 1946 р. будівля належить санаторію "Карпати". Тут проходили зйомки фільму "Снігова королева" та серіалу "Доярка з Хацапетівки". Палац оточений чудовим англійським дендропарком з екзотичними рослинами, який було закладено в середині XIX століття. Тут росте понад 40 видів рідкісних рослин, з-поміж яких найбільше старезних дубів та величних ясенів, є самшит, веймутові сосни, канадська ялина, рожевий бук, італійська гліцинія, а також тиси, магнолії, катальпи, оцтові і тюльпанові дерева, модрини та інші. Деякі краєзнавці вважають, що перше екзотичне дерево сакури привіз саме сюди граф Шенборн. І саме звідси воно поширилося Закарпаттям, у тому числі й потрапило до Ужгорода.

Прикрасою парка служить також мальовничий став, що в свій час відтворював контури Австро-Угорської імперії, а сьогодні набув форму серця.

У глибині парку можна вмитися у "джерелі краси". Існує одна легенда пов’язана з цим джерелом молодості та ведеться в ній про сварливу бабу та доброго діда, якому, окрім куріння люльки, був невідомий жоден людський гріх. Якось вирушив дід скупатися до джерела. Довго баба його чекала, не витримала, пішла подивитись та побачила біля води молодого красеня з дідовою люлькою – омолодився суджений до невпізнанності. Зрозуміла вона в чому хитрість була та й сама водою з джерела омолодилася. З тих пір вони приходять разом і регулярно омолоджуються!

Усі вісім днів проходження практики у Карпатах вам описуватимуть студентки-практикантки 21-Ж групи Малинка Анна та Підлубна Тетяна.


81 перегляд
Архів

Краплинки мудрості

Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page